Energetikai tanúsítvány

Az épületek energetikai tanúsítását hazánkban a 7/2006. TNM Rendelet és a 176/2008. Kormányrendelet szabályozza. Az energetikai tanúsítvány elkészítése új épület építésekor, ill. meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység (lakás, iroda, üzlet, stb.) tulajdon átruházásakor vagy bérbeadásakor kötelező. Az épület energetikai tanúsítása során a helyszínen felmérjük az épület határoló szerkezeteit (homlokzati falak, nyílászárók, tető, padló), a fűtési, a használati melegvíz ellátási, a hűtési és a szellőzési rendszereket. Az energetikai számításokat a 7/2006. TNM Rendeletben rögzített módszer szerint készítjük el, mely során vizsgáljuk a határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezőit, kiszámítjuk az épület fajlagos hőveszteség tényezőjét és az épület primer energia fogyasztását, valamint meghatározzuk az épület energetikai minősítését. Az energetikai tanúsítványt végül feltöltjük az Országos Építésügyi Nyilvántartásba és kiállítjuk a hiteles energetikai tanúsítványt.

Az energetikai tanúsítás során „standard” fogyasztói szokásokat kell figyelembe venni, tehát nem az épület használati módját, hanem magát az épületet kell minősíteni. Ennek célja, hogy az energetikai tanúsítványok összehasonlíthatóak legyenek. Az épület energetikai minősítése betűvel történik, hasonlóan a háztartási eszközök vagy a világítótestek energetikai besorolásához.

Tájékoztató áraink:

Panel lakás

16 990,- Ft

 

Tégla lakás

40 m2-ig  17 990,- Ft

41 - 80 m2  18 990,- Ft

81 - 120 m2  19 990,- Ft

120 m2 felett  egyedi ár

 

Családi ház

80 m2-ig  24 990,- Ft

81 - 120 m2  26 990,- Ft

121 - 160 m2  29 990,- Ft

160 m2 felett  egyedi ár

 

Irodaházak, társasházak, ipari épületek, egyéb létesítmények energetikai tanúsításának díja egyedi árajánlat alapján történik.

Az energetikai tanúsítvány árak Győrben érvényesek és minden költséget tartalmaznak. Győr vonzáskörzetén kívül kiszállási díjat számítunk fel.

 

Milyen esetekben kell energiatanúsítványt készíttetni?

  • Új épület építésekor, ill. meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység tulajdon átruházásakor vagy bérbeadásakor energetikai tanúsítványt kell készíttetni.
  • Energetikai korszerűsítéssel kapcsolatos pályázat benyújtásához (Pl. Otthon Melege Program, MFB hitel pályázat, KEOP, KEHOP, GINOP, stb.) energetikai tanúsítványt kell készíttetni.

Kinek kell gondoskodni az energetikai tanúsítvány elkészítéséről?

  • Új épület esetén az építtető, meglévő épület esetén az eladó vagy a bérbeadó köteles gondoskodni az energetikai tanúsítvány elkészítéséről.

Mit fejez ki az energetikai tanúsítványban rögzített besorolás?

  • Az épület, vagy önálló rendeltetési egység energetikai minősítése kifejezi, hogy a referencia értékhez képest milyen a vizsgált ingatlan energetikai állapota.

Ha Önnek energetikai tanúsítványra van szüksége, kérjük lépjen kapcsolatba velünk!