Otthonfelújítás energetikai vizsgálat

Otthonfelújítás tervezésekor sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen energetikai korszerűsítéseket érdemes megvalósítani. A kérdésre adott válasz sok tényezőtől függ, tehát nem lehet minden épületre azonos felújítási javaslatot adni, ezért érdemes épületenergetikai szakember segítségét kérni.

Az optimális hőszigetelés vastagsága nagyban függ a meglévő épületszerkezet hőtechnikai tulajdonságaitól, például a 60-as években épült családi ház esetén a kisméretű tömör tégla falazatra egész más hőszigetelési vastagság optimális, mint a 2000-es évek elején épült családi ház tégla falazatára. A külső falazathoz hasonlóan a padlásfödém esetén is vannak eltérések, hogy milyen vastag és milyen anyagú hőszigetelést érdemes elhelyezni. A nyílászáró csere esetén pedig figyelembe kell venni a meglévő nyílászárók típusát és műszaki állapotát. Az előző példánál maradva a 2000-es években épült ház esetén nem biztos, hogy megéri cserélni a nyílászárókat, valószínűleg vannak egyéb felújítási lehetőségek, amelyet műszaki, környezetvédelmi és gazdaságossági alapon is célszerűbb megvalósítani. Ha viszont nyílászáró cserében és homlokzati hőszigetelésben is gondolkodunk, akkor a nyílászáró cserének mindenképpen a homlokzati hőszigetelés előtt kell megvalósulnia, hogy a nyílászáró csere után a hőszigetelést megfelelő módon lehessen kialakítani az ablak körül.

Tehát a felújítás műszaki tartalma mellett a felújítási elemek megvalósításának sorrendjét is körültekintően kell megtervezni.

Optimális energetikai otthonfelújítás állami támogatással

A fűtési rendszer korszerűsítésénél figyelembe kell venni a meglévő berendezések típusát és műszaki állapotát, illetve, hogy kényelmi szempontból megfelelő-e. Ha új gázkazánt szeretnénk, akkor kondenzációs gázkazánt szükséges beépíteni, azonban ha hőszivattyút szeretnénk, akkor azt elsősorban felületi fűtéssel (padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés) rendelkező házak esetén tudjuk megvalósítani. Vidéken sokan fűtenek fával és valaki nem is szeretne, vagy nem tud váltani, de az ő számukra is léteznek olyan megoldások, mellyel az energiafogyasztást csökkenteni tudják (pl. faelgázosító kazán) és kényelmesebbé is tehetik a fűtést (pl. fűtővíz-puffertároló).

Közmű hálózati villamos energia fogyasztásunk csökkentésére a napelemes rendszer felszerelése kiváló megoldás. Napelemes rendszer esetén a villamos energiafogyasztáshoz kell illeszteni a rendszer teljesítményét és figyelembe kell venni a telepítés helyét, a tető dőlésszögét és tájolását. Napelemes rendszer esetén kerülni kell a környező épületek, növények és tereptárgyak (pl. kémény) árnyékolását, mert az rontja a hatásfokot. A napelemes rendszer várható villamos energiatermelése megbízható módon számítható, amivel a napelemes rendszer az energia igényekhez illeszthető.

Az előzőekben bemutatott példák alátámasztják, hogy otthonunk energetikai korszerűsítésének tervezésekor érdemes épületenergetikai szakember segítségét kérni, annak érdekében, hogy az optimális felújítást válasszuk és a lehető leghatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló pénzügyi keretet. Az energetikai vizsgálatra fordított összeg töredéke a beruházásnak, ezért mindenképpen érdemes élni a lehetőséggel.

Amennyiben otthona energetikai korszerűsítését tervezi, kérjük lépjen kapcsolatba velünk és bízza ránk az optimális felújítás tartalmának összeállítását!