Otthonfelújítás energetikai vizsgálat

Optimális energetikai otthonfelújítás állami támogatással

Otthonfelújítási állami támogatás érhető el 2021. január 1-től, amelyet egyszeri alkalommal maximum 3 millió forintig tudnak igénybe venni legalább egy gyermeket nevelő családok. Az állami támogatás a felújítási költségek felét téríti meg, tehát egy 6 millió forintba kerülő beruházásnál 3 millió forint az állami támogatás. A sajtóinformációk szerint a támogatás az anyagköltségre és a munkadíjra fele-fele arányban vonatkozik, tehát az előző példánál maradva 6 milliós beruházásnál 1,5-1,5 millió forint igényelhető anyagköltségre és munkadíjra. Az állami támogatás többek között igényelhető energetikai korszerűsítésre is, mely kiterjedhet fűtéskorszerűsítésre, új kazán vagy bojler beszerzésére, hőszigetelésre, nyílászáró cserére, napelemes rendszer telepítésére.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen felújítást érdemes megvalósítani. A kérdésre adott válasz sok tényezőtől függ, tehát nem lehet minden épületre azonos felújítási javaslatot adni, ezért érdemes épületenergetikai szakember segítségét kérni.

Az optimális hőszigetelés vastagsága nagyban függ a meglévő épületszerkezet hőtechnikai tulajdonságaitól, például a 60-as években épült családi ház esetén a kisméretű tömör tégla falazatra egész más hőszigetelési vastagság optimális, mint a 2000-es évek elején épült családi ház tégla falazatára. A külső falazathoz hasonlóan a padlásfödém esetén is vannak eltérések, hogy milyen vastag és milyen anyagú hőszigetelést érdemes elhelyezni. A nyílászáró csere esetén pedig figyelembe kell venni a meglévő nyílászárók típusát és műszaki állapotát. Az előző példánál maradva a 2000-es években épült ház esetén nem biztos, hogy megéri cserélni a nyílászárókat, valószínűleg vannak egyéb felújítási lehetőségek, amelyet műszaki, környezetvédelmi és gazdaságossági alapon is célszerűbb megvalósítani. Ha viszont nyílászáró cserében és homlokzati hőszigetelésben is gondolkodunk, akkor a nyílászáró cserének mindenképpen a homlokzati hőszigetelés előtt kell megvalósulnia, hogy a nyílászáró csere után a hőszigetelést megfelelő módon lehessen kialakítani az ablak körül.

Tehát a felújítás műszaki tartalma mellett a felújítási elemek megvalósításának sorrendjét is körültekintően kell megtervezni.

Optimális energetikai otthonfelújítás állami támogatással

A fűtési rendszer korszerűsítésénél figyelembe kell venni a meglévő berendezések típusát és műszaki állapotát, illetve, hogy kényelmi szempontból megfelelő-e. Ha új gázkazánt szeretnénk, akkor kondenzációs gázkazánt szükséges beépíteni, azonban ha hőszivattyút szeretnénk, akkor azt elsősorban felületi fűtéssel (padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés) rendelkező házak esetén tudjuk megvalósítani. Vidéken sokan fűtenek fával és valaki nem is szeretne, vagy nem tud váltani, de az ő számukra is léteznek olyan megoldások, mellyel az energiafogyasztást csökkenteni tudják (pl. faelgázosító kazán) és kényelmesebbé is tehetik a fűtést (pl. fűtővíz-puffertároló).

Az állami támogatás a napelemes rendszer felszerelésére is kiterjed. Napelemes rendszer esetén a villamos energiafogyasztáshoz kell illeszteni a rendszer teljesítményét és figyelembe kell venni a telepítés helyét, a tető dőlésszögét és tájolását. Napelemes rendszer esetén kerülni kell a környező épületek, növények és tereptárgyak (pl. kémény) árnyékolását, mert az rontja a hatásfokot. A napelemes rendszer várható villamos energiatermelése megbízható módon számítható, amivel a napelemes rendszer az energia igényekhez illeszthető.

Az előzőekben bemutatott példák alátámasztják, hogy otthonunk energetikai korszerűsítésének tervezésekor érdemes épületenergetikai szakember segítségét kérni, annak érdekében, hogy az optimális felújítást válasszuk és a lehető leghatékonyabban használjuk fel az állami támogatást. Az energetikai vizsgálatra fordított összeg töredéke a beruházásnak, ezért érdemes élni a lehetőséggel.

Amennyiben otthona energetikai korszerűsítését tervezi, kérjük lépjen kapcsolatba velünk és bízza ránk az optimális felújítás tartalmának összeállítását!